www.eu-ist.hu

magyar / english
Hírek Események Pályázatok
 
 
 
  EU IST Pro
  6KP / IST
  Projekt életciklus
  Archívum
  5KP / IST
  Költségvetés
  Struktúra
  Témák
  Projekttípusok
  Pályázati felhívások
  Projektek
  Dokumentumok
  Értékelés
 
  Ideal-ist Partner  
  Jelenleg az Ideal-ist partnerközvetítő az alábbi felhívásokat támogatja
  PPP: Future Internet
  Legújabb partnerkeresések
    Összes partnerkeresés ...
 
   
Bejelentkezés
 

Archívum: 5KP / IST

*** Figyelem! Ez az oldal archivált információt, dokumentumokat tartalmaz. 6. keretprogramra vonatkozó információt az Archívum nem tartalmaz, az a többi menüpont alatt érhető el.

Az Információs Társadalom Technológiái program

(Information Society Technologies Programme = IST)

Az IST az Európai Unió 5. Kutatási, Technológia-fejlesztési és Demonstrációs keretprogramjába integrált önálló program. Tartalma az információs, kommunikációs és média technológiák konvergenciájára épül. A támogatási politika prioritásai közé tartozik az európai ipar tudományos és technológiai alapjainak erősítése, Európa versenyképességének növelése és az Európai Unió fő tevékenységi területeinek támogatása.

A program alapokmánya az Európai Tanács és a Parlament 1998. december 22-i és az Európai Tanács 1999. január 25-i határozata. Az IST 1999-2001 között 3,6 milliárd euro költségvetéssel rendelkezik. A programot az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatósága irányítja.

Az IST struktúrája az 5. keretprogram szintjén elfogadott 4 kulcsakcióra (1. Kulcsakció: Rendszerek és szolgáltatások a polgárok számára; 2. Kulcsakció: A munkavégzés új módszerei és az elektronikus kereskedelem; 3. Kulcsakció: Multimédiás eszközök és szolgáltatások; 4. Kulcsakció: Alapvető technológiák és infrastruktúrák) alapul. Több horizontális jellegű témakört (CPA, FET, RN) tartalmaz. Az infrastruktúrák vonatkozásában kiemelt terület az európai kutatói és oktatási gerinchálózat fejlesztése.

Az IST támogatását pályázati úton lehet elnyerni. A pályázaton részt vehet az Európai Unió valamennyi tagállama és a program társult államában - így Magyarországon - honos jogi egység. A pályázati felhívások akciósorokban rögzített témaköreit a program éves munkaprogramja határozza meg, amelynek összeállításában előzetesen részt vesznek a meghatározó technológiák kutatói és fejlesztői, illetve a kutatás, az oktatás, a közigazgatás és az Európai Bizottság szakértői.

Az IST pályázatait a szintén az éves munkaprogramban rögzített menetrend szerinti témakörökkel és időrendben bocsátja ki, a program 4 éves futamideje alatt összesen 8 alkalommal. A pályázóknak a projekt javaslatok elkészítésére és beküldésére 3 hónap áll rendelkezésre. Pályázni az aktuális felhívásban megadott akció- és projekt-típusokkal, nemzetközi konzorciumban lehet.

Nyomtatás