www.eu-ist.hu

magyar / english
Hírek Események Pályázatok
 
 
 
  EU IST Pro
  6KP / IST
  Naptár
  Tematika
  Költségvetés
  Struktúra
  Munkaprogramok
  Stratégiai célok
  Menetrend / Felhívások
  Projekttípusok
  ERA / ERA-NET projektek
  Európai Technológia Platform
  Dokumentumok
  Projekt életciklus
  Archívum
 
  Ideal-ist Partner  
  Jelenleg az Ideal-ist partnerközvetítő az alábbi felhívásokat támogatja
  PPP: Future Internet
  Legújabb partnerkeresések
    Összes partnerkeresés ...
 
   
Bejelentkezés
 

Európai technológiai platformok

2000 márciusban a lisszaboni Európai Tanács elfogadta az Európai Kutatási Térséget (ERA), mint az Európai Unio közös tudomány- és technológia-politikai stratégiájának alapját. Az Európai Unio 2002 márciusában a barcelonai Európai Tanácson céljául tűzte ki, hogy 2010-ig kutatásra a jelenlegi szint másfélszeresét, a GDP 3%-t fogja költeni, melynek 2/3-a az ipartól származik. Egyrészről ez a nemzeti és európai kutatási politika koordinálási folyamatának indítását igényli, másrészről a közszféra-magánszféra együttműködés ösztönzését. Az európai technológiai platformok ez utóbbi célkitűzés megvalósítását hivatott elősegíteni.

Az európai technológiai platformok kulcsfontosságú technológiák köré gyűjtik a kulcsszereplőket - ipart, kutatóintézeteket, felügyeleti szerveket, felhasználói csoportokat, stb., e technológiák közös európai fejlesztési és bevezetési stratégiájának meghatározására.

Az európai technológiai platformok ambíciózus, keresleten alapuló kezdeményezések olyan területeken, amelyeken Európa jövőbeni versenyképességének biztosítására elengedhetetlen az intenzív kutatási tevékenységek és a számottevő technológiai előretörések támogatása. Mindez a magánszféra és a közszféra együttműködésével valósítható meg, hogy minden érintett szereplő törekvéseivel kialakulhasson és megvalósulhasson egy közös európai stratégiai terv. A technológiai platformok várhatóan a Hetedik Kutatási és Technológia-fejlesztési keretprogram fő pillérjei lesznek. Anyagi támogatásukat viszont több különböző forrásból kell előteremteni.

A technológiai platformok stratégiai kezdeményezések. Az ipar kulcsszerepet tölt be valamennyi platformban, de az egyéb szereplőket, köztük a kutatási közösséget, a felügyeleti szerveket, a szabványosító testületeket, a pénzügyi szervezeteket, a civil társadalmat és a a fogyasztókat, is mobilizálja. A technológiai platformok célorientáltak, előretekintést, és kutatási stratégiai tervet és részletes akciótervet igényelnek.

Bővebb információ

A Bizottság ismertetője az európai technológiai platformokról:
download

Kérdések és válaszok az Európai Technológiai platformokról:
letöltés

Technológiai platformok a CORDIS-on:
http://cordis.europa.eu/technology-platforms/

Technológiai platformok az IST weboldalán:
http://cordis.europa.eu/ist/about/techn-platform.htm

Európai technológiai platformok az IST területén

Egyéb európai kezdeményezések kutatási stratégiák kialakítására

Nyomtatás